Booking.com

Кога во пејзажната архитектура и парковска мода започнало да се бара геометриски правилни леи со жива ограда, поткастрени „под конец“, кога се сметало дека убавината треба посветено да се негува – сето тоа не можело да се замисли без шимширот.

hortikultura.mk_simsir_buxus_sempervirens_2

An English know garden with a half timbered manor house in the background

Шимширот или зеленика (Buxus sempervirens) спаѓа во групата на бавнорастечки зимзелени грмушки и мали дрва, кои растат до висина од 1 метар или во форма на мало дрво, меѓутоа може да достигне и висина до 15 метри. Најраспространет е во Јужна Европа, Западна Азија и Северна Африка.
Листовите се заоблени и кожести, кај повеќето видови се мали, со должина од 1,5-3 см и широчина од 0,3-2,5 см, но долги и до 11 см и 5 см во ширина. Цвета од февруари до април и мај.

Иако е прилагодлив на секакви типови на почва, сепак најдобро е да се сади на добро дренирани почви. Преголема влажност на почвата може да предизвика оштетување, па дури и угинување на растението. Никогаш немојте да го садите на места каде почвата е постојано влажна. Добро успева на сончеви, но и на засенчени позиции. Редовното залевање е многу битно кај младите садници. Во текот на годината шимширот треба да се прихрани еднаш до двапати. Прво се прихранува на пролет, а вториот пат крајот на јуни или почетокот на јули. Со честата резидба се отстрануваат поголемиот дел од лисјата и поради тоа е потребна прихрана.

hortikultura.mk_simsir_buxus_sempervirens_4

hortikultura.mk_simsir_buxus_sempervirens_5

Во првите неколку години потребно е да се врши редовна резидба за да се постигне добра разгранетост. Постарите растенија се кастрат неколку пати годишно. Резидбата се врши од март до октомври кога растот е засилен. Во зависност од сложеноста на обликот што сакаме да го постигнеме зависи и бројот на кастрења. Обичните форми се кастрат 3-4 пати годишно, додека кај посложените облици тој број е зголемен.

Се размножува со семе, но во пракса претежно се размножува вегетативно, со резници. Резниците се земаат во јули или август од добро развиени растенија. Најквалитетни се врвните резници долги 10-15 см. Добро поднесува ниски температури.

Шимширот најчесто се користи како жива ограда, топијар (украсно поткастрување) и за формирање на лавиринти во формални градини.

hortikultura.mk_simsir_buxus_sempervirens_6

hortikultura.mk_simsir_buxus_sempervirens_7

Ова го издвоивме за вас

Туја смарагд – најпопуларниот четинар во дворовите

Туја смарагд (лат. Thuja occidentalis ‘Smaragd’) е еден од најубавите и најодгледувани…

Маслинка | Тајните во одгледувањето на ова медитеранско дрво (прв дел)

Маслинката (лат. Olea europaea) е зимзелено дрво кое води потекло од Медитеранот,…

Бел бор (Pinus sylvestris) │ Декоративно дрво од кое се добива етерично масло

Дрвото од бел бор се употребува за производство на фурнир, за производство…

Џуџеста златна туја

Оваа украсна зимзелена билка (позната под името џуџеста златна туја, ориентална источна…
Loading...