Booking.com

Во Сингапур се наоѓа еден од најубавите тематски паркови во светот коj е многу оригинален, познат како „Gardens by the Bay“ или „Крајбрежни градини“, кој се состои од два дела кои фасцинираат со својата убавина. Првиот дел т.н “Supertree Grove” се состои од колекција на вештачки дрвја, додека другиот дел се состои од две големи куполи во кои има тропска клима и шумовити планински врвови.
За да може да се почувствува богатиот изглед на градината, тука се наоѓа и прекрасниот водопад во затворен простор, па нека не чуди фактот што оваа инвестиција вреди милијарда долари.
Најголемата атракција се наоѓа на самиот влез на паркот – огромни дрвја високи 25-50 метри, вертикални градини обогатени со орхидеи, папрати и разни видови на растенија кои наликуваат на вистински дрвја. Секое од овие дрвја содржи фотонапонски ќелии за производство на електрична енергија за потребите на паркот, но извршуваат и еколошка функција бидејќи ја собираат дождовницата која потоа се користи за наводнување на растенијата или за фонтаните во паркот.

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_2

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_3

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_4

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_5

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_6
Вториот дел од тематскиот изглед на овој парк се состои од две високи куполи. Првата купола носи назив “Цветна купола” и е приспособена за одгледување на многу растенија од Австралија, Јужна Африка и Јужна Америка. Во неа константно температурата се одржува помеѓу 23 и 25°C, така што во овој дел од паркот може да се почувствува автентичната природна средина како онаа на тропските континенти.

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_7

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_8

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_9
Другата купола се нарекува „Шума во облак“ и во неа се доловени климатски услови на тропските планински врвови на надморска височина од 1000-3000 метри. Очекувано, во неа температурите се многу пониски, а влажноста на воздухот повисока. Во неа се наоѓа и најголемиот водопад во светот во затворен простор со висина од 35 метри.
Овој парк веднаш по своето официјално отварање стана вистинска туристичка атракција и ги надмина сите рекорди во посетеност, а посетителите неможат да поверуваат дали тоа што го гледаат е сон или јаве.

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_10

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_11

hortikultura.mk_gradina_milijarda_dolari_12

Loading...