Booking.com

Овие автобуски постојки комплетно ќе ја променат перцепцијата на луѓето кон заштитата на животната средина и биодиверзитетот во градските средини…

hortikultura.mk_krovna gradina_utreht_1

Во холандскиот град Утрехт 316 автобуските постојки сега имаат зелен покрив. Тие не само што изгледаат одлично, туку и помагаат во задржување на прашината од воздухот, складирање на дождовницата и обезбедуваат поладен воздух во летниот период.
Тоа е една од многуте мерки што би можеле да го подобрат квалитетот на воздухот на Утрехт. Дали знаевте дека по пушењето, нездравата околина (вклучувајќи го и лошиот квалитет на воздух) е втората причина за болести во Холандија?

Зелените покриви на автобуските постојки во Утрехт, исто така, станаа „постојки“ за пчели и придонесуваат за биодиверзитетот на градот, поддржувајќи ги инсектите како медоносните пчели и бумбарите.

hortikultura.mk_krovna gradina_utreht_3

На покривите од овие постојки главно има растенија од родот Sedum. Тие се одржуваат од страна на општинските работници кои се возат во електрични возила.

Автобуските постојки се опремени со ефикасни лед светла и бамбусова клупа.

hortikultura.mk_krovna gradina_utreht_4

Неодамна Утрехт замени 10 дизел автобуси за електрични автобуси. Утрехт има за цел само да ги исфрли од употреба сите дизел автобуси до 2028 година. Во меѓувреме, Утрехт ги поттикнува возачите на автобуси да се прилагодат на еколошкиот стил на возење. Автобусите регистрираат колку ефикасно и удобно секој возач управува со автобусот и врз основа на тоа колку добро возат, можат да “освојат” награди.

hortikultura.mk_krovna gradina_utreht_5

Утрехт постојано го зголемува бројот на автобуси напојувани со електрична енергија, а таа електрична енергија што ја користи, доаѓа од холандските ветерници.

hortikultura.mk_krovna gradina_utreht_6

Граѓаните на Утрехт се поттикнуваат да ги трансформираат своите покриви во зелени покриви преку посебни субвенции за таа намена.

Пчелите се привлечени од растенијата и цвеќињата на покривот, а не од луѓето што седат под покривот. И како што можете да прочитате погоре, пчелите воопшто не се агресивни. Луѓето често ги споредуваат со поагресивните оси, но навистина нема потреба да се плашат од овие пчели „работнички“ на овие автобуски постојки со зелени покриви.

ПРОЧИТАЈ: Зелени кровови: Примена на овој тип на градини

ПРОЧИТАЈ: Кровна зелена градина во куќа во Виетнам

ПРОЧИТАЈ: КРОВНИ ГРАДИНИ – Зелени покриви во градот

Loading...