Јапонски јавор Acer palmatum ‘Bloodgood’

Јапонскиот јавор од видот Acer palmatum ‘Bloodgood’ претставува листопадно мало дрво или…

Туја смарагд – најпопуларниот четинар во дворовите

Туја смарагд (лат. Thuja occidentalis ‘Smaragd’) е еден од најубавите и најодгледувани…

Атлантски кедар │ Отпорен четинар на аерозагадување

Атлантскиот кедар (лат. Cedrus atlantica) спаѓа во фамилијата Pinaceae. Некои го третираат…

Бугенвилија – украсна ползечка грмушка за балкони и тераси

Бугенвилијата или Бугенвилеја (лат.Bougainvillea) е прекрасно растение кое најчесто се одгледува како…

Најценетото дрво во Јапонија │ Јапонска цреша

Јапонската цреша (лат. Prunus serrulata) е најпопуларна и најспектакуларна цреша што цвета,…

Бодликава палма – најотпорната палма во зима

Бодликавата палма (лат.Rhapidophyllum hystrix) е вид на палма која што од сите…