Booking.com

Советите од професионалци за уредување на работниот простор или канцеларија со растенија се од непроценлива вредност…
Зеленилото го разубавува просторот, го намалува стресот, го зголемува еланот за работа и го прочистува воздухот, а многу истражувања покажале дека и работната продуктивност се зголемува за 40%, а креативноста за 50%. Затоа, пред да купите растенија за во вашата канцеларија, размислете како за елемент кој ќе допринесе за напредок во вашата кариера, а не како на нешто споредно.
Ви откриваме неколку совети за избор и нега на цвеќе во вашата канцеларија кои ќе ви овозможат да го збогатите вашиот работен простор и го направите поинспиративен.

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_2

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_3

Одберете најприкладно цвеќе во 4 чекори:

1. Фокусирајте се на растение кое не бара многу нега – понекогаш поради презафатеност со работа заборавате да го залевате со вода.
2. Ако на вашето работно место немате многу природна светлина, купете замија (Zamia), афричко копје (Sansevieria cylindrical) или филодендрон (Philodendron).
3. Ако имате светлина, набавете папрат или кактус.
4. Одберете растенија кои го прочистуваат воздухот – ви предлагаме фикус (Ficus elastica), драцена (змаево дрво), дрво на мирот и афричко копје.

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_4

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_5

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_6

Основни совети за нега на растението:

1. Проверете го растението – ако првите 3-4 см од почвата е сува, потребно е да извршите залевање.
2. Не дозволувајте во тацната од саксијата да има вишок на вода подолго од 30 минути.
3. Во зима греењето во просторијата е појако, па често воздухот е сув. Затоа во такви услови растението бара дополнително залевање.
4. Растенијата бараат оптимална температура помеѓу 19 и 23°С. Затоа немојте да го поставувате растението близу вентилатор, радијатор и влезна врата, кои можат да предизвикаат промаја, повисока или пониска температура.

Ако канцеларијата ви се наоѓа во центарот на градот или е изложена на чад од цигари и негативно зрачење или доколку воздухот е сув, прочитајте кои растенија не поднесуваат сув воздух.

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_7

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_8

hortikultura.mk_rastenie_vo_kancelarija_9

Loading...