Booking.com
Постои мислење дека планирањето на прекрасен парк или уредување и дизајнирање на градина е многу лесно, само погледнете низ списанијата и ќе видете дали е навистина така…

Дали уредувањето на дворови и градини може да се научи од слики или дали пејзажниот дизајн може да се научи од книги? Кои квалитети се важни да се прерасне во вистински пејзажен архитект или пејзажен дизајнер? Кои се предностите и недостатоците за работа како пејзажен архитект, а кои како пејзажен дизајнер.

Разликата помеѓу професијата пејзажен дизајнер и пејзажен архитект е приближно иста како онаа помеѓу архитект кој дизајнира објекти и дизајнер на ентериер. Архитект може, доколку е потребно, да направи внатрешен дизајн, тоа не е само неговата примарна цел, но дизајнер на ентериер е помалку веројатно дека може да дизајнира куќа. Исто така е во пејзажот.

Пејзажниот архитект е разновиден специјалист. Тој, пред сè, мисли на концептот на идната градина: зонирање, идеја, стил. Локацијата на објектите треба да биде не само убава, туку и погодна, а исто така да ги исполнуваат градежните стандарди и безбедносните стандарди. За да создадете интересен концепт, треба да имате не само добар вкус, туку и одреден сет на знаење.

Задачата на пејзажниот архитект е проектирање на конструкции и комуникации, како што се дренажа и систем за атмосферска вода, систем за наводнување и осветлување, дизајн на потпорни ѕидови, резервоари, базени, летниковци и други елементи.

И, трето, пејзажниот архитект мора да мисли на вегетацијата, да дизајнира цветни леи или други растителни композиции (карпести градини).

Понекогаш фирмите за пејзажна архитектура се насочуваат кон користење на услуги од специјалисти: инженери и дендролози (специјалисти за дрвенести растенија).
Пејзажниот архитект мора да биде “4 во 1”: архитект, инженер, дендролог и дизајнер. Неопходно е да се биде добро ориентиран во модерните градежни технологии и пејзажни материјали.
Ако порано целата работа – и скица и цртеж се правеше рачно, сега сè се случува во компјутерот. Затоа, за успешна работа треба да имате познавање од Autocad, Archicad, Revit, 3ds max, Sketch Up, Photoshop и други.
3D визуализацијата брзо го заменува секој друг начин на поднесување на скици. Ова не се однесува само на пејзажот, туку и на архитектурата и дизајнот на ентериер.

Едноставно е невозможно да се добие сето потребно знаење за 2-3 месечни курсеви за пејзажен дизајн. Професијата на пејзажен архитект може да се совлада само на универзитет. Основните знаења може да се добијат и на кратки курсеви, а потоа, за да се стане професионалец, треба да се практикуваат.

Во моментов, во Македонија постојат само два универзитети на кои се изучуваат овие професии. На Шумарскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје постои студиска програма Пејзажно дизајнирање, а на Факултетот за природни и технички науки при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип постои студиска програма Архитектура и дизајн – модул пејзажно уредување.

Можете да прочитате и стотици книги, прирачници и статии. Но, најголемиот учител, како и во секоја професија, е искуството. Додека не преземете лопата во рака, нема да сфатите колку создавањето на градина е тешка задача.

ПРОЧИТАЈ:  Професија на иднината: Пејзажен архитект

 

Loading...